Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD Menbic’den çekilmedi, sivil yönetim kurdu

ABD yönetiminin Menbic’den çekileceğine dair Türkiye’ye söz verdiği PKK’nın Suriye uzantısı PYD, çekilmediği gibi Suriye’nin kuzeyindeki Menbic ilçesinde sivil yönetim ilan etti.



PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin web sitesinde yer alan habere göre, pazar günü Menbic Yasama ve Yürütme Konseyleri ilçede toplandı ve bir sivil yönetim kurdu.

Günlük hizmetleri sağlamak amacıyla kurulduğu öne sürülen yönetim bünyesinde 13 farklı komite oluşturuldu. Açıklamaya göre, bu komiteler sağlık, eğitim, güvenlik, savunma gibi hizmetler üstlenecek.

Açıklamada ayrıca 132 kişiden oluştuğu söylenen "Yasama Konseyi"nin eş başkanlarının da seçildiği belirtildi.

PYD’nin açıklamasına göre, Menbic’de daha önce Yasama ve Yürütme komiteleri ilan edilmiÅŸti. Bu komiteler en son 20 Åžubat’ta Menbic’de toplanmıştı. Ancak yeni yönetimin ilan edilmesiyle bu iki yapı konsey halini aldı ve baÅŸkanları seçildi.

Suriye’nin kuzeyinden haber aktaran ARA News ise, Menbic Yasama Konseyi'nin ve Sivil Yönetimin yeni Yürütme Konseyini ve onun altındaki 13 komiteyi onayladığını söyledi.

13 komitenin görevlerini bu şekilde sıraladı; Dışileri , İçişleri, Sağlık, Savunma, Kadın, Kültür, Belediyeler, Sosyal işleri ve çalışma, Maliye, Ekonomi, Gençlik, Eğitim, Şehitler komiteleri

Rus basınına açıklama

Menbic’deki geliÅŸmeler ilk olarak, Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani (Ayn el-Arab) ilçesindeki PYD sorumlusu Ewwas Eli'nin, Rus haber ajansı SPUTNÄ°K'e yaptığı açıklamayla ortaya çıktı.

Eli, Menbic’de örgütün "özerk yönetim” kuracağını açıklamıştı.

Türkiye’nin El Bâb’dan sonraki hedefin Menbic olduÄŸu yönündeki açıklamalarından sonra ABD, bölgeye askeri güçlerini arttırdı.

SDG’ye baÄŸlı Menbic Askeri Konseyi de, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında savaÅŸan ÖSO ile cephe hatlarını rejime teslim edeceÄŸini açıklamıştı.

ABD SDG'nin Menbic'den çekileceğini söylemişti

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin  tepkisine sebep olunca  ABD, bu desteÄŸi 2015 Ekim ayından itibaren yeni bir yapı oluÅŸturarak devam ettirmeye baÅŸladı.  Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) oluÅŸturdu. SDG’nin omurgasını ve komutasını yine  YPG oluÅŸturuyor.

SDG güçleri Türkiye'nin kırmızı çizgi olarak ilan ettiği Fırat'ın batısına ABD'nin verdiği destekle geçti . Türkiye'nin itirazlarına karşı ABD, SDG'nin Menbic'i ele geçirdikten sonra oradan çekileceği yönünde söz vermişti. SDG Menbic'i Ağustos 2016'da ele geçirdi. Ancak Washington verdiği çekilme sözü tutulmadı.

Kaynak: Al Jazeera, ARA News, Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.